35 bitllets

L’home em mira als ulls i em diu:

-Jo, fins fa quatre dies, quan tot anava bé, guanyava 35 bitllets al mes.

–Carai! –que li dic jo amb la meva millor cara d’estupefacció. –Això són molts diners! I

Immediatament després d'haver respost, m'adono que el meu cervell és incapaç de donar una forma concreta a 35 bitllets, sobretot si del que es tracta és de considerar 35 bitllets com una quantitat elevada de diners. Perquè... què representa que vol dir algú que, avui dia, parla de 35 bitllets?

Si haguéssim estat en l’època de la pesseta, m’hauria semblat clar que 35 bitlletes eren 35.000 pessetes, però aleshores la intenció de l’home hauria sigut més aviat la de destacar la seva desgràcia, i no pas la seva fortuna. Sembla clar, doncs, que no estàvem parlant de 35.0000 pessetes.

Mirem-nos-ho en euros –vaig pensar. El primer que em va venir a la ment, va ser que no fos que estigués parlant de bitllets de 100 euros. Aleshores serien 3.500 euros, i sí, seria un sou considerable, però no prou com per ventar-se’n amb l’afectació que ho estava fent aquell senyor. Que potser estàvem parlant, doncs, de bitllets de 200 euros? Home, 7.000 euros al mes ja hauria sigut una cosa bastant respectable, però em semblaria molt rebuscat que algú parlés de bitllets de 200 euros a aquestes alçades, quan sembla que hagin deixat d’existir... encara se’n fan?

Segueixo pensant, i em ve al cap un bitllet molt més comú i, sobretot, molt més conegut: el de 500. Pot ser que l’home m’estigués dient, tant alegrament, que fins fa poc cobrava la gens menyspreable suma de 17.500 euros al mes? No ho crec, això seria una cosa fora de tota mida.

Els bitllets de 5 i de 10 no em van ni passar pel cap, però sí els de 50. Si fossin de 50, el sou hauria sigut de 1.750 euros al mes. De cap manera em sembla un sou que pugui ser definit com a aclaparador, per tant, a aquests vaig descartar-los també. Tornant a indagar en la mentalitat de la persona que encara parla en bitllets, vaig pensar que segurament havia de tornar al món de la pesseta per treure’n l’aigua clara. I em va venir al cap el rei Joan Carles i la seva cara de llenguado dels bitllets de 10.000 pessetes. 35 bitllets en bitllets de 10.000 eren 350.000 pessetes, que dit en pessetes sembla molt, però estem al mateix lloc on estàvem amb els 1.750 euros.

Vaig continuar pensant durant molta estona, en bitllets de tota mena, de tots els països, de tots els colors i de totes les èpoques... però res, no vaig aconseguir d'arribar mai a cap conclusió amb possibilitats de ser considerada factible. Li hauria pogut demanar directament a ell, i que em digués exactament què era el que cobrava. Però això hauria sigut d'una enorme falta de respecte. A les persones no se'ls demana el que cobren... encara que vulguin dir-t'ho. O potser és que, en realitat, no volia dir-m'ho?


A veure... Què collons signifiquen, avui, 35 bitllets?

Publicat perDeivit Tustei a 19:22  

1 comentaris:

GuSbd ha dit... 20 de juny del 2009, a les 9:55  

En el cas que comentes crec que el més lògic seria pensar que un bitllet són 100 €.
I diria que al carrer un bitllet són 10 €, que equivaldria a les 1000 pta.

Publica un comentari a l'entrada