Nosaltres també en sabem de fer trampes

Es veu que el Centre Català de Negocis ha fet un estudi segons el qual els treballadors catalans podrien tenir un sou entre 15 i un 20% més elevat si Catalunya fos independent. Segons els càlculs a què han arribat els que han fet l’estudi, els diners que es perden amb la solidaritat del sistema autonòmic on estem atrapats, es podrien traduir en una rebaixada de l’IRPF fins a la meitat. Home, potser s’han passat.

Si diem que amb una Catalunya independent tindríem diners de sobres per millorar el munt de deficiències que patim actualment (en matèria d’infraestructures, d’ensenyament, de sanitat, de prestacions socials, etc.) no podem dir, alhora, que aquests diners que ens roben els podríem deduir dels impostos que paguen els treballadors. O una cosa, o l’altra. No cal saber gaire ni de matemàtiques ni d’economia per entendre que tot no pot ser.

Els que han fet l’estudi, fins i tot enviaran nòmines fictícies als treballadors de les empreses adherides a aquest organisme, perquè vegin el què hi perden. Està clar en quina direcció va aquesta trampa: convèncer del benefici de la independència a aquells que només se’ls pot convèncer d’això a base d’ensenyar-los els efectes pràctics que tindria. És una estratègia que Carod Rovira, per exemple, fa temps que ha engegat, quan diu que no podem refiar-nos només del nacionalisme català si volem que hi hagi una majoria sobiranista.

Aquest estudi és una trampa una mica matussera que, a més, simplifica la ciència econòmica fins a uns límits insospitats: no és tant fàcil. Ara bé: el fi justifica els mitjans? Home, com a manera de fer entendre la magnitud de l’espoli a aquells que no s’han assabentat encara de la pel•lícula, no està malament. De fet, des del mateix CCN es deixa clar que això és una situació hipotètica que serveix només a mode de pedagogia. La línia entre la pedagogia i la demagògia és en aquest cas molt prima, però bé que hem de tenir ames per defensar-nos. O no?

Publicat perDeivit Tustei a 12:45  

1 comentaris:

Anònim ha dit... 29 de novembre del 2009, a les 13:26  

No. No cal que ens tractin de tontos. Si es pensen que amb aquesta estrategia arribaran a convencer als que estiguin dubtant van molt equivocats. I l'error sempre ve d'intentar tractar la gent com si fossin burros, i mai n'aprendran

Publica un comentari a l'entrada