Articles equivocats?

He escrit dues vegades a La Revistona. De la primera ja gairebé ni me’n recordo, però sé que no va acabar bé. Pel què fa a la segona, m’hagués agradat que hagués anat millor, però sembla que no hi ha manera. Es veu que un article que havia escrit en què elogiava un local de Kebab de Tona i els senyors que el regenten, va topar amb la incapacitat intel•lectual d’algunes persones equivocades. Pel què sembla, algú no va entendre res del què hi deia, i de seguida que l’article va sortir publicat al web de la Revistona, els responsables de la revista van rebre queixes al respecte. Se’m va demanar que canviés alguna de les coses que poguessin resultar ofensives. Després de llegir-me i rellegir-me l’article i de no trobar res d’estrany, vaig decidir posar-me en la pell d’un analfabet funcional (a la ment no vaig poder, perquè no hi vaig cabre) i vaig pensar que, potser, el què no havia agradat era que dels que regenten el local de Kebab, en digués “pakis”. A casa, dels pakis, sempre n’hem dit pakis; igual com dels xinos, sempre n’hem dit xinos. Sempre ens ha semblat una manera molt respectuosa de referir-nos als pakis i als xinos que són bones persones. Als pakis i als xinos que no ens cauen bé, els hi diem “cabrons”, “imbècils” —o improperis per l’estil— que són els mateixos adjectius que fem servir amb els catalans, amb els espanyols o amb els noruecs que no ens cauen bé.

Vaig canviar “pakis” per “gent del Pakistan”, vaig reformular una altra frase (canviant fins i tot el sentit del text!) i vaig enviar l’article retocat. No hauria d’haver destrossat el text d’una manera tant barroera si creia que no hi havia motiu per fer-ho, però vaig pensar que els responsables de La Revistona no tenien cap culpa de què hi haguessin persones tant petites i vaig acabar creient que tampoc passava res per canviar alguna cosa. Greu error: després d’haver fet aquests canvis, encara va resultar que quedava alguna frase que podia ferir algú. De moment, l’article no sortiria publicat en paper. No tinc ni idea de què era el que encara quedava de feridor, ni m’importa. Segurament, deu ser una cosa tant ridícula que deu fer fins i tot vergonya de dir, per això ningú me n’ha dit mai més res.

Com que a la gent de La Revistona sí que va agradar-los l’article que havia escrit, em van demanar si podia fer-ne més. Vaig acceptar encantat i vaig fer-ne un titulat “Decibels” (que ves a saber quines conseqüències tindrà) queixant-me del soroll que fan les motos. Esperava veure publicat el meu article sobre el local de Kebab (tot i saber-lo mutilat), que era molt millor que no pas la tonteria aquesta dels ciclomotors, però finalment ha resultat que els meus amics pakis han quedat totalment oblidats. És una autèntica llàstima.

No m’agrada criticar a les persones que dediquen, de forma desinteressada, bona part del seu temps lliure a construir pel poble un instrument tant interessant com aquesta revista. No m’agrada gens, però hi ha coses que no poden ser. No pot ser que ens hi haguem de mirar tant a l’hora de publicar una cosa quan el nostre sentit comú ens diu que no molesta a ningú; de “sentits comuns” equivocats sempre n’hi haurà, el què hauríem de tenir clar és que l'únic amb el qual podem comptar és el propi. Si oblidem això, estem perduts. Desconec a quina mena de pressions es veu sotmesa aquesta revista, però de ben segur que la meva anècdota és d’una dimensió molt petita comparada amb els veritables problemes als que es deu haver d’enfrontar de forma habitual. No devia ser en va que en un moment determinat arribés a estar a punt de desaparèixer. Però és precisament la insignificància del meu petit problema el què m’empeny a reclamar que, com a mínim, aquestes coses no passin. Em fa una mica de pena que alguns articles no puguin publicar-se per culpa de motius tant poc consistents. Estaria bé que, almenys, això canviés.

Publicat perDeivit Tustei a 20:01  

1 comentaris:

anna ha dit... 21 de febrer del 2010, a les 18:15  

Mira, jo crec que tot això té un nom. En aquest poble es veu que es limita la llibertat d'expressió. Molt criticar l'època franquista, però ara resulta que avui en dia hi ha gent que fa el mateix: censura. Jo vaig llegir l'article dels pakis, i personalment no el vaig trobar gens ofensiu. El que trobo ofensiu és que aquesta bona gent no el publiquin perquè no sé qui s'ha queixat. Però què és això? Les persones ja no poden expressar-se lliurement o què collons passa? M'indigna tot això. Ho trobo molt fort. El que haurien de fer és treure tonteries de la revistona que carden molta pena, gent que no té ni puta idea d'escriure, que fan faltes i s'expressen com el cul. I més posar articles de gent que escriu bé i utilitza la ironia, una cosa que molts dels que han criticat l'article en qüestió no deuen saber ni què és. És una pena que la gent de la revistona es deixi influir per una gent inculta i ignorant com deu ser aquesta i decideixin no publicar un article que val la pena, i continuar posant idioteses vàries que no interessen a ningú. Si volen carregar-se la gent que escriu bé i que té coses a dir, ells mateixos. Jo ho trobo LAMENTABLE.

Publica un comentari a l'entrada