Europa s'acaba als Pirineus (era això, estúpids!)

Per demanar els Jocs per Rio, Lula da Silva va mostrar-nos un mapamundi ple de marques indicant on s'havien ja celebrat alguna vegada. Europa apareixia tacada de dalt a baix, Nord Amèrica contenia alguna senyal, Àsia ben poca cosa i finalment, Àfrica i Sud Amèrica apareixien netes, buides, immaculades d’esperit olímpic. Dues enormes masses de Terra girades d’esquena a l’esdeveniment més important del món. L’efecte va ser demolidor: el “cono sur” mereixia uns Jocs i què millor que donar una oportunitat de celebrar-los a un país que fins fa quatre dies era plenament considerat a la frontera entre el tercer i el primer món. Un país que amb els jocs, pogués travessar definitivament aquesta frontera. Però, i què passa amb Àfrica?

L’enorme error de la candidatura de Madrid va ser no veure la manera d’aprofitar una circumstància fenomenal: la posició de Madrid al mapa, sumada al pou on s’ha ficat Espanya i d’on serà tant complicat sortir-ne, bé podrien haver servit d’excusa per presentar Madrid com a ciutat africana. “Europa acaba en los Pirineos”. Aquesta sinceritat amb la que s’expressava Espanya abans de que hi arribés la democràcia, hauria servit per plantar cara a Rio en matèria de justícia històrica. No entenc com a cap dels responsables de màrqueting de la candidatura olímpica madrilenya no se’ls va ocórrer una idea tant simple. Madrid Africana. I els Jocs haguessin volat cap a Madrid. Era fàcil.

Madrid 2020? Quan d’aquí quatre anys s’elegeixi la ciutat que organitzarà la cita olímpica del 2020, —on segurament es presentaran ciutats europees de solvència contrastada com Berlín o Roma— Madrid hauria de fer servir la idea de presentar-se com a ciutat africana. Cal que posin tota l’energia que els queda a combatre la candidatura de Johannesburg. Els primers Jocs celebrats al continent africà, podrien ser els de Madrid. I sinó, ja s’aniran pensant l’excusa per presentar-se el 2024.

Publicat perDeivit Tustei a 8:00  

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada