Mesures intel·ligentíssimes per sortir de la crisi

Llegeixo a la premsa que el govern pagarà els 300 milions d'euros que Seat necessita per fabricar l'Audi Q3 a Martorell. El motiu? Evitar que la producció del model se'n vagi a Bratislava i salvar així 1.500 llocs de treball. La companyia assegura que si es perdés la possibilitat de fabricar el model a Catalunya, la plantilla s'hauria de reduir en 1.500 persones. Pel què sembla, el ministeri d'indústria espanyol s'ha compromès ja a posar-hi 100 milions i la resta la posaria la Generalitat. El que no queda clar, és si això és un préstec o una inversió a fons perdut. O potser sí que queda clar, però com que seria tant greu que no fos un préstec, de moment em nego a pensar en aquesta direcció.

Molt bé, anem a fer un càlcul ràpid: 300 milions d'euros dividit entre 1.500 persones, són 200.000 euros per cap. És a dir, que el govern es gastarà 200.000 euros per persona per salvar-los la feina. Per salvar-los el lloc de treball. No podem pas dir que el govern salvarà els treballadors, no, l'única cosa que l'administració aconseguirà -amb els nostres diners- és allargar artificialment la rendibilitat d'una feina que a casa nostra resulta que ja no ho és. Aparcar el problema d'afrontar un canvi en el sistema productiu del país. Què tal si aquests 200.000 euros els gastéssim en la formació dels treballadors? En aconseguir que aquesta gent que es queda sense feina poguessin trobar-ne una altra que sí que sigui rendible per la nostra economia? Una feina amb futur, en definitiva. És a dir, què tal si el govern es gastés aquesta fabulosa quantitat de diners en salvar als treballadors, i no els llocs de treball?

Buscar una salvació a la crisi econòmica és una tasca desesperant per als que poca cosa hi podem fer, i és per això que la inconsciència automàtica ens porta a mirar cap al govern, on ens sembla que és més plausible que hi hagi les persones adequades per resoldre la situació. Bé, mentre les persones que ens governen vagin fent aquests disbarats, sembla clar que les coses no faran més que empitjorar.

Publicat perDeivit Tustei a 20:20  

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada