Bilions i milers de milions. No n'aprenem pas.

"L'FMI pronostica un 2009 molt complicat i diu que calen 86 bilions d'euros per reactivar l'economia"

Això és una notícia publicada al portal 3cat24.cat. Fa temps vaig posar una explicació al meu antic blog, sobre què són els bilions, els milions i milers de milions, fent la diferència del què signifiquen aquestes paraules aquí i als països anglosaxons. Sembla ser que el redactor d'aquesta notícia en un portal que deu seguir prou gent com perquè el que hi escriu s'ho prengui seriosament, no s'ha pas llegit el què jo vaig escriure al respecte dels números alts, sobretot quan em referia al què seria l'economia. Segur que això deu haver passat perquè el què jo escrigui sobre aquest tema aparentment tant insignificant no deu tenir cap importància pel món en general, però el cert és que una repassada ràpida de tant en tant al respecte, no vindria gens malament als que es dediquen a escriure per a audiències més o menys nombroses. Ep! Tot sigui dit sense ànim de ser un cabró sense escrúpols.

Per fer-ho ràpid, només cal dir que 86 bilions d'euros no poden ser mai un 2% del PIB Mundial, perquè el PIB Mundial del 2007 era d'entre 64 i 65 bilions de dòlars (depenent de la font), segons l'ajuda de la sempre subestimada Wikipèdia.

El dia que els nostres mitjans de comunicació aprenguin què són els bilions, farem una festa memorable. Però més memorable serà la festa el dia que els periodistes de casa nostre tinguin clar que en cada context els diners tenen un valor que s'ha d'aprendre i entendre. Perquè de poc ens servirà saber què representen 86 bilions d'euros si abans no entenem què collons signifiquen. I de moment, ni això no sembla que sàpiguen els que es dediquen a escriure bestieses al respecte. Perquè si parlem de "86.000 milions de dòlars per salvar l'economia mundial" hem de saber primer que els Estats Units fa un parell de mesos que van aprovar un plà de 700.000 milions, que no ha servit pas de gaire. Clar que tots aquests números, si comencem per confondre bilions i milers de milions, només ens serviran per fer-nos equivocar encara més.

Publicat perDeivit Tustei a 22:28  

1 comentaris:

Salvador ha dit... 22 de desembre del 2008, a les 11:57  

Quan parlem d'aquestes quantitats a la majoria de la gent ja tant li fa. Milers de milions o bilions anglosaxons, bilions d'aquí o trilions d'allà. La gran majoria de nosaltres per molt que treballem mai no els veurem.

Publica un comentari a l'entrada