Desinformació especialitzada

Hi ha hagut, aquests últims dies, una notícia que ha omplert molt de paper. Arran del terratrèmol de Xile, s’ha publicat que la velocitat rotació de la Terra és ara poc més d’un micro segon més ràpida. Es veu que el tremolor produït pel moviment sísmic ha alterat el ritme en què la terra es mou habitualment. Això, és clar, passa sempre que hi ha moviments sísmics importants, erupcions volcàniques destacables o activitats d’aquestes que la naturalesa ens regala de tant en tant i que suposen una porcada pels ecologistes de manual. Els experts diuen que tot tornarà a la “normalitat” d’aquí uns mesos. Que el dia tornarà a tenir la durada de sempre. Però és igual, l’important és que el dia, ara, és més curt.

Aquesta mena d’informacions solen tenir sempre un gran ressò. La traducció de la realitat en forma de titular les magnifica d’una manera obscena. “El dia és més curt des del terratrèmol xilè”, titulen algunes publicacions, i es queden tant amples. Tan se val que això no sigui un fet excepcional (i que no sigui, per tant, noticiable); algun científic despistat ho explica i al periodista de torn li falta temps per publicar-ho com si fos alguna cosa important. La taca s’estén com la pólvora, i ja tant se val que originàriament la notícia no tingués cap importància.

Per poc que furguem una mica en allò que llegim o escoltem, de seguida veiem que aquella màxima que diu “no deixis que una veritat t’espatlli una bona notícia”, es compleix contínuament. L’estafa pot provenir de la incapacitat, de la incompetència, de la deixadesa o, simplement, de la mesquinesa del qui la comet. Però, sigui com sigui, l’estafa és l’estafa, i és intolerable. Parlar de les coses amb propietat no és tant complicat. La informació que hauria de ser especialitzada cau massa sovint en mans de subnormals funcionals i la realitat és interpretada practicant la llei del mínim esforç. I el què hauria de ser informació és desinformació. O pitjor: entreteniment per a burros. No hi ha res a fer.

Publicat perDeivit Tustei a 19:19  

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada